Feyek: Sidhék

Feyek: Sidhék

HozzászólásSzerző: Alyara » 2020.04.04. 13:12

Kezdő játékosoknak nem javasoljuk Sidhe karakter indítását.

A Sidhékről

A Feyek krémje. Ők a tündérvilág előkelői, az arisztokrácia. Emberfomájú halhatatlanok, akik egyenesen istennőjüktől, Danutól származtatják magukat. Termetük kecses, elég magasak, de gyakran törékenyek. A fülük hegyes, a szemük három különböző színű gyűrűből áll. A hajukat szeretik egészen hosszúra megnöveszteni, ezt az előkelőség kiváltságának tekintik. Gyakran kegyetlenek vagy furcsa értékrendűek, ami hosszú életükre és isteni mágiájukra vezethető vissza.

Két fajtájuk van: az Arany Sidhék és a Fekete Sidhék. Külön udvartartást tartanak fönt, és csak a legritkább esetben keverednek egymással, ugyanis még az embereknél is jobban gyűlölik egymást.

Az Arany Sidhék öntelt, maguknak való népek. A legkisebb testi torzulást, vagy a tökéletességtől a legkisebb eltérést sem fogadják el. Külsejükre jellemzőek a meleg színek, az aranybarna bőr, ezeknek semmilyen kombinációja nem szokatlan.

A Fekete Sidhék jóval rugalmasabb nép. Sokan (pontosabban az Arany Sidhék) úgy tekintik őket, mind a Sidhék legalját. Inkább a sötét és hideg színek jellemzőek rájuk, és a testi torzulások is elfogadottak. Rengeteg köztük a félvér, akiknek csak az egyik felmenője volt Sidhe, a másik valami alacsonyabb rangú Fey, esetleg nem is emberforma lény.

Előnyök

A mágia. Elég ennyit mondani. A Sidhék a mágia lényei, olyan hatalmas erővel bírtak valaha, hogy istenként tisztelték őket. Se nem erősebbek, se nem gyorsabbak egy átlag embernél, de a mágia hatalmasság teszi őket.

Örök élet: ha semmi nem zavarja meg őket, akármeddig elélnek. Csak akkor halnak meg, ha a fejüket elválasztják a törzsüktől, vagy kitépik a szívüket.

Hátrányok

A vas. Ha sok a vas (szomorú, de az acél is vasnak minősül) a környezetükben, nemcsak a mágiájuk viselkedik kiszámíthatatlanul (már ha egyáltalán működik), de rájuk is káros lehet. Megérinteni sem bírják, ha mégis hozzájuk érne, sebesre ég a bőrük, sőt, már a vassal szennyezett levegő (pl egy rácsokkal tele börtönben) is súlyos allergiás reakciókat válthat ki. Ennek súlyossága nagyban függ attól, mennyi ideig mérgezi a szervezetét, kezdve a rossz közérzettől a szem könnyezésén át a gyengeségig, vagy akár a kómát követő halálig…

Az Utódokról

Az Arany Sidhék csak a tisztavérű gyermekeket ismerik el, így a Ragyogó Udvarban teljes értékű Feyek élnek. A Fekete Sidhéknél megszokottak a félvérek és az egyéb furcsaságok. A Sidhék keveredhetnek emberekkel is, de ez nagyon ritka, s főleg a Fekete Sidhékre jellemző.

Az Átváltozásról

Sidhének csak születni lehet.

Életkorukról

A Sidhék örökké élnek, ha erőszakos halál nem szakítja meg a létüket. Húsz-harminc éves korukig, illetve a húszas-harmincas éveikig normális emberi mértékben fejlődnek, aztán úgymond beledermednek az örökkévalóságba, és nem öregszenek tovább. A megpróbáltatások esetleg keményíthetnek még a vonásaikon, de harminc, esetleg végső soron negyven évesnél szinte soha nem tűnnek öregebbnek eme szinte márványból faragott szoborszerűen gyönyörű lények.

A lelki fejlődésük azonban jelentősen lassabb és nyugodtabb, mint egy emberi fiatalé. Egy húsz éves Sidhe testben már teljesen kifejlettnek számít, azonban gyakran még évszázadoknak kell eltelnie, mire beleszokik a bonyolult udvari intrikákba, a szokásokba, és elsajátítja azt a különösen kifacsart világképet, ami a Sidhéket jellemzi. Ez ösztönösen bennük van, a fensőbbség, a karizma vagy éppen a kegyetlenségre való hajlam, ám évszázadok alatt bontakozik ki a maga teljes fényében.

A Játéktérről

Városuk Uclysse, azaz a Tündérdombok. Rangjaik a következők:

  1. Varázstalan (A varázstalan jelző nem a valódi varázstalanságra utal, egyszerűen csak a mélységes lenézésre, amivel a Sidhék minden más fajjal vagy náluk gyengébbel szemben viseltetnek.)
  2. Ébredt
  3. Középosztálybeli
  4. Arisztokrata
  5. Lord/Lady
Alyara
Adminisztrátor
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 35
Csatlakozott: 2020.03.28. 17:07

Sidhe nemesi házak klánok

HozzászólásSzerző: Alyara » 2020.04.04. 17:39

Sidhe nemesi házak és klánok

A két udvarnak 2-2 fő háza van. Ezek az uralkodóak, persze ezekből kivált néhány kisebb sidhe család, de az ilyen apróbb házak elhanyagolhatóak.

A sidhe társadalomban igen kevesen vannak, akik ne tartoznának valamelyik klánhoz. Ezek ugyanis az intrikák fő frontjai, aki pedig nem tartozik senkihez, az nem semleges, hanem elveszett itt. Ez annyit jelent, hogy a sidhék 70-80%-a valamelyik nemesi klánhoz tartozik. Ha nem is az örökösök sorába, de mindenképp valamiféle vérségi, vagy örökbe fogadási kötöttség. A nemesi rangot a családba születők automatikusan megkapják, de az uralkodó is adományozhat ilyet annak, akit méltónak talál rá. Az egyes klánokba való bekerülés hasonlóan történik, vagy odaszületik a sidhe, vagy adoptálják.
A klánok pedig a négy nagy házon belül vannak. Minden házba négy klán tartozik, amik az egyes elemeket reprezentálják. A klán legtöbb tagjának az adott elemhez tartozó isteni hatalma van, persze kivételek itt is előfordulhatnak. Az elemi klánokon kívül pedig minden udvarban van egy uralkodói család, és csak az ő tagjait illeti meg a herceg/hercegnő megszólítás.

A Napfényes udvarban a két ház, a Tavasz és a Nyár háza.

A Tavasz házába tartozik minden olyan sidhe, aki levegő ági mágiát gyakorol, vagy annak valamelyik specializációját.
Többnyire ők a ritkábbak az arany sidhék között, régen ők voltak a vezető réteg, de a 29. századra a Nyár ház vette át a fontosabb pozíciót. Ennek okán, mivel sértettek, ugyanis úgy érzik, régi dicsőségük elbitorolták tőlük, gyakran még a Nyár háziaknál is beképzeltebbek.

A Nyár házába tartozó arany sidhék a tűz mágiáját, vagy annak specializációit gyakorolják. Jellemző rájuk, hogy borzasztó manipulatívak, és mindig kihasználják a kiskapukat. Nem hiába tartja úgy a mondás: „Soha ne tégy ígéretet egy Nyár házinak!”
Jelenleg ők vannak jobb pozícióban a Napfényes udvarban és ezt meg is akarják tartani, semmilyen eszközt nem félnek bevetni ezért. Persze, ezeket az eszközöket csak titokban veszik elő.
Az arany sidhékre amúgy is jellemző, hogy nappal egymásra kedvesen mosolyognak, míg este a másik haláláról álmodoznak...

Uralkodói család:
Hellosrtafindë

Nyár háza:
Cyred'arnith (Tűz)
Pengolëadh (Levegő)
Saeraendul (Föld)
Nest'wion (Víz)

Tavasz háza:
Siglorion (Tűz)
Voronwëweg (Levegő)
Itarillena (Föld)
Enelyëdell (Víz)

A Holdfényes udvar két vezető háza az Ősz és a Tél háza.

Az Ősz háziak minden sidhék közül a legszolgalelkűbbek. A Föld mágiáját birtokolják, és mégis gyakran sidhéhez méltatlanul szerények. Undok pletykák szerint azért van ez a behódolásra való hajlamuk, mert minden kevert vérű, vagyis akinek az ereiben goblin, vagy tündér, ne adj isten nem fey vér is folyik, az mind föld mágiával születik, vagyis az ősz házába kerül.
Minden estre a Holdfényes udvarban nagyobb és biztosabb a rend, mint a Napfényesben. Az ősz háza soha nem tört vezető pozícióra, ők beérik azzal, hogy szemlélhetik az évszakok múlását, ahogy a föld megtermi gyümölcsét, majd a fák színes köntösbe öltöznek.

A Tél háza igen jellemző a fekete sidhékre. Hideg, könyörtelen, mégis, vagy talán éppen ezért majd arrogánsabb mint a Tavasz háza. A víz mágiát és annak specializációit használók kerülnek ebbe a házba. Jellemző rájuk a brutalitás, és hogy ha tehetik éreztetik a hatalmukat. A Napfényes udvar tagjai jobbnak tartják magukat náluk, amit ők képmutatásnak tekintenek. Úgy hiszik az arany sidhe legalább olyan mocskosak mint ők, csak azok a „férgek” ezt a mocskot aranyló köntös alá rejtik.
A Tél háza már az ősidőktől kezdve a Holdfényes udvar vezető háza. Az uralkodók pár kivételtől eltekintve mindig ebből a házból kerültek ki. Itt vita nincs, a Tél elpusztítja az Őszt.

Uralkodói család:
Nettes'Syelien
Thanewyeran (Halál klánja, uralkodói vér csörgedezik az ereikben.)

Tél háza:
Saenadar (Levegő)
Rhigaiwerit (Víz)
Latrommiry (Tűz)
Draquyvell (Föld)

Ősz háza:
Wiferuel (Levegő)
Nisassari (Víz)
Ugamoreta (Tűz)
Tziquetuel (Föld)

Néha megesik, hogy valaki arany sidhe föld vagy víz mágiával születik, de ez igen ritka. Az ilyen egyedeknek két választása van. Vagy meghúzzák magukat és csatlakoznak a Tavasz vagy Nyár házához, vagy renegátok lesznek, elhagyják a Napfényes udvart és a mágiájuk szerinti házukhoz csatlakoznak.

A fekete sidhéknél nem olyan bonyolult a dolog. A kevertvérűek többnyire az Ősz házába kerülnek, legyen bármilyen mágiájuk, míg a tisztavérűek, néha igen magas rangú aranysidhék is, mondjuk tűzmágiával, hatalomvágyuk miatt a Tél házában kötnek ki, reménykedve, hogy ebben az udvarban jobban elismerik őket, mint a sajátjukban. Fekete sidhe azonban, legyen akár levegőmágiája, soha nem kerülhet a Napfényes udvarba, legalábbis erre még soha nem volt példa. A magukat nemesebbnek tekintő aranysidhék nem vegyülnek a „mocsokkal” míg a fekete sidhe szívesen látják a vérfrissítést. Gyakran hangoztatják is, hogyha más nem írtja ki az arany sidhéket, megteszik azok maguknak, önző butaságuk és beltenyészetük egyszer a vesztüket okozza. De ki tudja kinek van igaza? Az tény és való, hogy sidhe gyermek talán már évszázadok óta nem született egyik udvarban sem, habár senki nem tudja mi ennek az oka...
Alyara
Adminisztrátor
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 35
Csatlakozott: 2020.03.28. 17:07

A Sidhe kultúra

HozzászólásSzerző: Alyara » 2020.04.04. 17:47

A Sidhe kultúra

Uralkodók:
A sidhék egyenesen az Istennőtől és az ő párjától Daghdától származtatják magukat. Az uralkodók mindig ebből a vérvonalból kerültek ki, azután is, hogy a nép két udvarra szakadt. Íme egy rövid családfája illetve inkább láncolata az uralkodóknak. Annyit tudni kell, hogy mindig csak egy Király meg egy Királynő van egy időben a két udvarban összesen. Például a Napfényes udvar Királyának az úgymond "feleségét" soha nem fogja senki királynőnek hívni, ő csak a Hitves, uralkodói rangja nincs, habár adhat tanácsokat az uralkodónak. ezzel egy időben a Királynőnek is lehet Hitvese, de ő sem lesz Király soha. Nagy hagyománya van, hogy a Napfényes udvarnak többnyire királya van, míg az Holdfényesnek női uralkodója, de ez nem kőbe vésett törvény, inkább afféle hagyomány, de azért elég jellemző. Nem mellesleg az uralkodó vagy akkor lesz leváltva, ha erőszakos módon meghal, vagy ha lemond valamelyik gyermeke javára, mert ugye öregségébe még egyetlen uralkodó sem pusztult bele.

Házasság:
A sidhe körökben a fogalom, hogy házasság nem nagyon létezik. Vannak természetesen olyan párok, akik szinte egész életükben együtt maradnak, de az udvarokban inkább ez számít különös szokásnak és ritka illetve furcsaságnak. A sidhe szülők alapból csak akkor engedik a gyermeküknek, hogy párjául válasszon valakit, ha a pár termékeny. Ez a szokás azért alakult ki, mert a sidhéknek talán hosszú életük miatt, de igen ritkán születik gyermeke, így ezt nagyon megbecsülik. Tehát alapvetően a testiség egyáltalán nem tiltott vagy szégyenkezést keltő az Udvarokban úgy ahogy a történelem során az emberi kultúrákban néha. A sidhéknek a gyermekáldás a fontos, hogy kivel, vagy hogyan, az már csak elhanyagolható részletnek számít. Persze az olyan lényektől többnyire visszarettennek, akiktől a félvér gyermek külső torzulást örökölhet, habár csak a nagyon kevert vérű sidhéken látszik meg ilyen, mert általánosabb hogy a gyönyörű sidhe külsőségek öröklődnek tovább.
Tehát a sidhékre nem jellemző se a monogámia, de még a poligámia vagy egyéb hasonló finomságok, inkább a szabad párválasztás, amíg az ember a gyermekért "küzd."
A korkülönbség pedig a sidhék körében abszolút elhanyagolható tényező. Lehet a nő idősebb (több ezer éves), és a férfi alig száz is akár, az ő kapcsolatukat sem fogja megvetés övezni, ahogy egy ősöreg sidhe (például Albion) és egy ifjú sidhe-hölgy légyottját sem.

Kötődés az udvarhoz:
A sidhék társadalmának van még egy nagyon fontos építőköve, ez pedig maga az udvar. A sidhe soha nem hagyja el huzamosabb időre a dombokat. Mármint úgy nem megy el szinte soha, ha csak nincs halálos veszélyben, hogy ne jönne később vissza. Sőt van aki még a halált vagy a kínzást is szívesebben vállalja, mint a száműzetést.
A különböző társadalmi rétegek közötti különbség és alá és fölérendeltségi viszony is nagyon erős. Az uralkodót még ha gyűlölik is, mindenki tiszteli. A nemesek rangja sem kérdőjelezhető meg, és az úgymond egyszerű "köz-sidhék" akik maguk is kisebb isteni hatalommal bírnak, azonban nem nemesi vérből származnak egyaránt tisztelettel viselkednek a nemesekkel és az uralkodókkal szemben.
Az udvaron belül a nemesi családok is nagyon összetartóak, a családfők felelősek az egész családért, és az egész család védelmezi őket, mintha kicsiny udvarok lennének ezek az udvaron belül. Sokat számít egy uralkodó megítélésében, hogy hány és milyen ősi családok támogatják törekvéseiben.

Egyéb jellemvonások:
Az egyik legfontosabb, hogy a sidhe soha semmilyen körülmények között nem hazudik. Természetesen azt már külön művészetként űzik, hogy hogyan lehet úgy ferdíteni az igazságot, hogy az szinte már felismerhetetlenné váljon, azonban szemtől szembe soha nem hazudnak. Intrikus csalók, ám ha egyszer esküt tesznek arra, hogy valami igaz, azt mindig betartják, még ha néha jobban is járnánk, ha nem tennék.
Hosszú életük miatt még nagyon jellemző rájuk, hogy sokáig képesek dédelgetni a sérelmeiket. Egy sidhe képes évszázadokat, de néha még évezredeket is várni arra, hogy bosszút álljon valamilyen valós, vagy vélt megaláztatásért.
Meg természetesen végletekig és eltántoríthatatlanul büszkék és kevélyek. Mindenkinél nagyobbra tartják maguk és soha nem ismernék be, hogy van olyan faj, aki egyáltalán fele annyira is nemes, vagy csodálatos lehet, mint az övék.
Hajlamosak egy eszmének, vagy személynek szentelni az életük, hogy valami célt adjanak neki, hiszen unatkozva igen hosszú az örökkévalóság... Gyakran lesznek hívei valaminek (mondjuk a természet szeretete) vagy valakinek (legyen akár Danu, az uralkodójuk, vagy a családjuk feje) és az ő kedvéért bármit megtesznek. De olyan is akad, aki ezernyi különféle hobbit és szokást szed föl és olyan ősi tradíciókról tud érdekfeszítő előadást tartani,a mi még abban a korban is különlegességnek számított.
A rangnak kiemelt fontossága van. Ha egy sidhe a rangodon szólít téged, köteles vagy te is az övét használni. A neveket csak a legritkább esetben használják, többnyire az olyan sidhék, akik már egy jó ideje ismerik egymást. Azonban különleges modortalanságnak számít elhagyni a rangját a másiknak, ha ő megemlítette a tiedet.
Nem mellesleg az úgymond gúnyos becenevek is gyakran rajta ragadnak a sidhéken, ha hosszú évszázadokon át valakit ezen nevezi őket. Ha ezeket a beceneveket egy uralkodó, vagy valaki rangban fölötte állótól kapja, akkor az teljesen elfogadott és köteles használni is.
A hagyományok és Danu tisztelete szintén nagyon mélyen gyökerezik a kultúrájukban. Az Istennő ha kinyilatkoztat valamit, arra szinte minden sidhe ugrik, csak a legelvetemültebb istentagadók mernek ellent mondani, de ők a többiek kezétől nem élnek sokáig...
Alyara
Adminisztrátor
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 35
Csatlakozott: 2020.03.28. 17:07


Vissza: Fajok

Ki van itt

Jelenlévő fórumuzók: nincs regisztrált felhasználó